Hoe werken “Embedded SAC Analytics” in SAP S/4HANA Cloud? (1/2)
Update: deel 2 kan hier gelezen worden.
Soms zie je een aankondiging voorbij komen waarvan het Analytics hart sneller gaat kloppen, de introductie van “embedded” Analytics Cloud in S/4HANA Cloud is er zo 1.
Juergen Mueller, SAP CTO, bracht tijdens TechEd het grote nieuws dat SAP Analytics Cloud de nieuwe front end zal zijn voor embedded analytics in S/4HANA. Naast SuccessFactors is er nu dus ook de mogelijkheid in S/4 om de bestaande consumptie views te gebruiken in eigen stories en dashboards. Natuurlijk is het ook mogelijk om eigen views te maken en ook om queries te maken rechtstreeks op deze views.
Groot nieuws dus! Niet alleen wordt de functionaliteit in 1 klap veel rijker, ook wordt deze vele malen gebruiksvriendelijker. Iets wat het gebruik van embedded analytics in S/4 in het verleden vaak tegenstond.
Er zijn in de Fiori launchpad een aantal tegels bij gekomen die we de komende weken zullen uitdiepen in een nieuwe blog serie.
Kan ik er al gebruik van maken?
Geduld is een schone zaak. De komende weken wordt stapsgewijs de SAC tenant voor bestaande klanten uitgerold zodat er volledig gebruik gemaakt kan worden van de functionaliteit. U hoeft daar overigens niets voor te doen.
Top 5!
We zijn bijna aan het einde van het jaar, dit betekent tevens de lanchering van vele “top 5’s” in nieuws en media. Interdobs kan natuurlijk niet achterblijven en daarom onze Top 5: alles wat u moet weten over embedded SAC in S/4!
1. Hoe werkt het?
Voor elke SAP S/4HANA Cloud tenant wordt een nieuwe SAP Analytics Cloud tenant aangemaakt. SAP Analytics Cloud heeft rechtstreeks toegang tot de CDS views zodat real time analytics mogelijk zijn. De embedded SAC omgeving wordt beheerd door S/4HANA Cloud en daarom is er ook geen aparte aanlog mogelijkheid. SAC zit echt in de tenant ingebakken. Het autorisatie concept uit S/4 blijft natuurlijk in stand.
2. Wat kan ik ermee? Is embedded SAC anders dan een losse (enterprise) SAC tenant?
Embedded SAC maakt real time gebruik van de views uit de onderliggende applicatie. Embedded SAC kan geen data van andere systemen gebruiken of koppelen. Dit betekent dat indien er wel data uit verschillende systemen samengebracht moet worden, er een losse SAC tenant noodzakelijk is. Dit geldt ook voor planning scenario’s of predictive scenarios welke u wilt gebruiken.
De embedded tenant heeft geen directe relatie met de de enterprise tenant. Er wordt door SAP gekeken naar scenario’s om de inhoud van de embedded tenant naar de enterprise tenant te verplaatsen. De verwachting is dat dit de komende maanden tot stand zal komen.
3. Business content 2.0
Embedded Analytics worden geleverd met een aantal standaard rapportages. De eerste wave bevat de volgende Financiële rapporten:
- Group Financial Statements
- Aging Report for Accounts Payable
- Treasury Executive Dashboard
- Disputes
- Group Data Analysis
- Group Data Analysis With Reporting Rules
Release 2002 (februari 2020) zal de volgende content bevatten:
- Purchasing Spend Dashboard
- Contract and Lease Management Dashboard
- Profit Center – Plan Actual
- Cost Center – Plan/Actual/Commitment
Meer informatie over de inhoud van de business content kan hier gevonden worden.
Iedere wave zal een uitbreiding bieden op de bestaande content. Dit is natuurlijk naast alle (222!) consumptie views die al standaard beschikbaar zijn in S/4 en welke gebruikt kunnen worden om zelf stories te maken.
Vanaf dag 1 zal embedded SAC dus grote voordelen bieden voor S/4 Cloud klanten. Ook kunnen bestaande stories die uitgeleverd worden door SAP, gekopieerd en aangepast worden.
4. CDS views
Is er een lijst met bestaande views? Zeker, wij hebben deze voor u samengesteld en kan hier gedownload worden.
5. Licenties
Wat kost embedded SAC mij als S/4HANA Cloud klant? Helemaal niets! De licenties zitten in de bestaande S/4 licenties. Let wel op dat de enterprise SAC met additionele features natuurlijk wel een extra licentie nodig hebben.
Of S/4HANA on premise wel binnen de licentie zal vallen is overigens maar de vraag. De automatische provisioning van een SAC tenant zal natuurlijk niet automatisch plaatsvinden en hoe de licentie structuur eruit zal zien is nog onder stevige discussie in Walldorf. Wordt vervolgd in 2020, wij hebben goede hoop.
Fijne kerstdagen alvast!