De SAPPHIRE Business Intelligence aankondigingen gemist? Lees snel onze wrap up!
“SAPPHIRE 2018 is a wrap!”, zoals de Amerikanen dat zo mooi kunnen zeggen. Bill McDermott gaf het al aan op dag 1 in zijn keynote: “this is going to be the best SAPPHIRE ever”. Hij loog niet.
SAP deed een aantal grote aankondigingen in het CRM domein (C/4HANA) en pakte groot uit met Leonardo en de Intelligent Enterprise. Wat mij vooral aangenaam heeft verrast waren de grote hoeveelheid aankondigingen in het BI domein. Ik heb veel informatie opgehaald uit de diverse road map sessies, bij SAP Product Management en SAP Executives die ik heb mogen ontmoeten tijdens de SAP Mentor sessies. Wederom een groot voorrecht om een extra laag aan informatie te krijgen over de strategische richting van SAP.
In onderstaande paragrafen geef ik je de highlights zoals collega Rob Huisman en ik ze hebben opgehaald.
BW/4HANA Cloud (Project Blueberry)
Lothar Henkes (BW Product Management) en Thomas Zurek (hoofd BW/4HANA cloud development) hebben hun best gedaan om een creatieve interne naam te verzinnen voor B4C (project Orange was de interne naam voor BW on HANA) namelijk “Project Blueberry”.
Een aantal jaren geleden (link) tijdens de introductie van SAP Analytics Cloud (SAC) gaf ik aan dat ik hoopte dat SAC (toen nog BO Cloud genoemd) ETL mogelijkheden zal krijgen om niet alleen een mooie visualisatie te maken, maar de hele package te ondersteunen van bron, opslag, transformatie tot visualisatie.
Met project Blueberry wordt dit realiteit. Een aantal key elementen:
- B4C zal alleen SAC ondersteunen als front end
- Heeft dezelfde code line als grote broer B4 on premise
- Heeft beperkte ABAP mogelijkheden (Public Cloud restricties )
- Wel zal bepaalde code geaccepteerd worden. Normale ABAP reads en BW formules worden gewoon ondersteund
- Target klanten: mid size, 1-4TB aan data
- Wordt in februari 2019 gelanceerd
Ik was blij verrast met deze aankondiging. Het geeft klanten de mogelijkheid een middel groot Data Warehouse in de Cloud te realiseren zonder heel veel toeters en bellen op te moeten tuigen. Ook zie ik B4C vooral als een verrijking van SAC. Niet alleen mooie visualisaties, maar een totaal oplossing inclusief opslag en transformatie.
Het grootste risico voor adoptie zit hem echter in de transformaties. Het vereist een discipline als klant om niet te veel te willen verrijken en/of aan te passen. Iets waar een DWH van nature goed in is en vaker dan niet, simpelweg een noodzakelijk “kwaad” is. De komende maanden zullen we exact horen hoeveel vrijheid we krijgen van SAP om te kunnen transformeren.
BW/4HANA On Premise
Ook broer B4 krijgt de nodige aanpassingen in SP8. SAP kan zich eindelijk gaan richten op nieuwe functionaliteit, nu dat de conversie strategie klaar is. Daar is overigens ook een nieuwe mogelijkheid bij gekomen: de shell conversie. Klanten kunnen nu een bestaand BW systeem migreren naar een leeg systeem zonder data, de conversie naar de nieuwe objecten doen (ADSOs, Composites), en vervolgens een lagen reductie doorvoeren. Slim, het geeft meer mogelijkheden tot diepgaande architectuur optimalisaties al tijdens de migratie.
De overige highlights:
- DTPs en transformaties verhuizen naar Eclipse
- De process chain gaat naar het web (UI5 gebaseerd)
- NLS write back support en ondersteuning van HADOOP
- Toevoeging van een commentaar functionaliteit aan de query
- Integratie met Data Hub
- Ondersteuning voor het SQL HANA DWH voor HDI containers
Daarnaast staan er nog een grote hoeveelheid ontwikkelingen gepland voor SP9 zoals integratie met Ariba, Successfactors en Cloud for Customers. Interessant wordt vooral ook de integratie met data hub met o.a. meta data management. Hier over meer in de volgende paragraaf.
SAP Data Hub
Zonder enige twijfel vindt SAP, Data Hub extreem belangrijk. Niet alleen werd het in iedere Key Note meerdere malen genoemd, ook nemen de ontwikkelingen in een razend tempo toe. Niet gek met ruim 400 ontwikkelaars. Data Hub valt overigens sinds vorige week onder de regie van Franz Faerber bij wie ook Data Services en HANA ontwikkelingen ondergebracht zijn. De eerste wapenfeiten zijn reeds dat Data Services en SDI ondergebracht zijn in de Data Hub.
De ontwikkelingen worden onder centrale regie uitgevoerd wat een indicatie geeft van de strategische richting die SAP heeft voor deze producten en welke o.a. onderdeel zijn van de op SAPPHIRE gelanceerde paraplu met HANA producten: de Data Management Suite.
Data Hub wordt de spin in het web. Niet alleen als tool om pipe lines tussen SAP en non SAP systemen te verzorgen, maar ook om de meta data in vast te leggen, data lineage te verzorgen en om een centrale repository van data definities en eigenaarschap in vast te leggen. Uiteindelijk is het dan ook een logische stap om modellering in Data Hub onder te gaan brengen. U krijgt vast een gevoel waar deze Data Hub “suite” naar toe gaat groeien.
Ook is de UI van Data Hub aangepast aan de UI5 standaarden en wordt de tool gesplitst in een technische Admin kant en in een meer functionele kant voor o.a. Data scientists zodat het suite karakter wordt benadrukt.
Analytics
Ook de analytics kant kreeg de nodige aankondigingen en hier ging de aandacht vooral uit naar SAC. SAC is de oplossing voor Data Discovery, maar ook de uitbreiding van Predictive en Planning functionaliteit werd breed besproken. De statements waren gedurfd: planning in SAC zal SAP embedded BPC grotendeels gaan vervangen en ook de On Premise Predictive suite krijgt straks dezelfde functionaliteit als de desktop versie. De Cloud is everywhere!
Tevens opvallend is dat Data Hub dit jaar een directe bron zal zijn voor SAC. In theorie kan er dus vanuit een willekeurige bron direct gerapporteerd worden in SAC. Dit geeft wederom weer legio mogelijkheden om data te visualiseren, zelfs zonder tussenkomst van een DWH.
Ook op het integratie vlak valt een hoop te vertellen. Met het lanceren van de SAP Cloud Platform Open Connectors, komen er meer dan 150 connectoren beschikbaar voor SAC om de integratie met 3rd party applicaties eenvoudig te realiseren. Dit alles zonder licentie impact voor SAC klanten! Meer informatie kan in deze blog gevonden worden.
Als laatste werd de Application Builder gelanceerd. Een eerste stapje om te komen tot een Dashboard oplossing voor pixel perfect (Lumira Designer achtige) applicaties in SAC.
Ook was er On Premise nieuws. BO 4.3 komt eraan in 2019. Hiermee wordt aangegeven dat ook hier, SAP de BO suite nog niet uit ontwikkeld heeft.
Al met al, the best news ever!